استاد:دكتر شكيبا زاده
دانشجويان:سيد محمد امين اجاق-
مريم السادات مشهدي
عنوان آزمايش:كاتيون هاي گره 4 و 5
استرانسيم:
استرانسيم فلزي نرم با رنگ زرد نقره اي است.خواص فيزيكي و شيميايي آن شباهت زيادي به كلسيم وباريم دارد.سلستيد و استروتيانيت دو سنگ معدن مهم استرانسيم هستند .اين فلز ممكن است از طريق الكتروليز كلريد مذاب تهيه شود.استرانسيم به طور طبيعي متشكل از چهار ايزوتوپ پايدار است.پايدارترين ايزوتوپ ها ،ايزوتوپ راديواكتيو استرانسيم-90 (نيمه عمر 1/28 ميباشد).استرانسيم اولين بار در سال 1790 توسط كرافورد دانشمند اسكاتلندي كشف گرديد.استرانسيم در كاني هاي سلسيت و استرونتيانيت يافت ميشود. فلز استرانسيم از الكتروليز مخلوط كلر گداخته همراه با كلريد پتاسيم حاصل ميشود.يا از احيا اكسيد استرانسيم با آلومينيوم در شرايط خلا و در دمايي كه استرانسيم تقطير ميشود،بدست مي آيد.سه شكل آلوتروپي اين فلز وجود دارد كه نقطه انتقال آنها 235 و 540 درجه سانتيگراد مي باشد.استرانسيم از كلسيم نرمتر است و در آب به شدت تجزيه ميشود. استرانسيم در دماهاي زير 380 نيتروژن را جذب نميكند.براي جلوگيري از اكسيد شدن استرانسيم ،اين عنصر را بايد در نفت سفيد نگهداري كرد.مقطع جديد استرانسيم ظاهري نقره اي دارد ،اما به سرعت به رنگ زرد با ساختار اكسيدي در مي آيد.فلز نهايي در هوا مي سوزد و نمك هاي فرار استرانسيم رنگ قرمز زيبايي دارند.اين نمك ها در فشفشه ها و مواد آتش زا كاربرد دارند و استرانسيم طبيعي از مخلوط 4 ايزوتوپ پايدار تشكيل شده است.16 ايزوتوپ ناپايدار ديگر استرانسيم وجود دارد كه يكي از مهم ترين اين ايزوتوپ ها ايزوتوپ استرانسيم 90 ميباشد كه نيمه عمر 1/28 دارد و اين ايزوتوپ محصول ريزش هاي هسته اي است و مشكلاتي را براي سلامتي انسان به وجود مي آورد.درحال حاضر مهم ترين كاربرد استرانسيم در توليد شيشه هاي رنگي ويزيون است.همچنين از استرانسيم در توليد آهنربا و تصفيه روي استفاده ميشود.تيتانيت استرانسيم ماده نوري جالبي است كه داراي شاخص انكسار بسيار بالايي استو پراكندگي نوري بالاتري نسبت به الماس دارد .ضمنا استرانسيم به عنوان جواهر نيز به كار ميرود ولي بسيار نرم است.............................................................
اثرات استرانسيم بر روي سلامتي:
در نتيجه ي واكنش هاي شيميايي ،تركيباتي از استرانسيم كه در آب نامحلول هستند،محلول مي شوند.تركيبات محلول در آب به نسبت تركيبات نامحلول براي سلامتي انسان مضر تر هستند.بنابراين تركيبات محلول استرانسيم آب آشاميدني را آلوده مي كنند.خوشبختانه غلظت استرانسيم در آب آشاميدني بسيار كم است.تنفس هوا يا گرد وغبار،خوردن غذا ،آب آشاميدني يا تماس با خاك آلوده به استرانسيم باعث مي شود كه مقدار كمي استرانسيم وارد بدن شود.كه احتمال ورود استرانسيم به بدن از طريق خوردن و آشاميدن بيش تر است. استرانسيم موجود در غذا به استرانسيم موجود در بدن افزوده مي شود.دانه ها،سبزي هاي برگدار و لبنيات استرانسيم بالايي دارند. ميزان استرانسيم در بدن اكثر افراد متوسط است . از بين تركيبات استرانسيم، تنها كرومات استرانسيم است كه مقدار اندك آن نيز حتي براي بدن مضر است.نمك هاي استرانسيم باعث خارش پوست يا ديگر مشكلات پوستي نمي شوند.وقتي جذب استرانسيم بسيار زياد باشد رشد استخوان ها دچار مشكل مي شود.ميزان استرانسيم موجود در غذا و آب آشاميدني به حدي نيست كه باعث وقوع چنين عوارضي شود.خطر استرانسيم راديو اكتيو براي انسان بيش از استرانسيم پايدار است.اگر جذب استرانسيم راديواكتيو خيلي زياد باشد باعث كم خوني و كمبود اكسيژن مي شود كه غلظت بالاي استرانسيم به خاطر آسيب به ماده ي ژنتيكي سلول ها باعث بروز سرطان مي شود.
اثرات زيست محيطي استرانسيم:
استرانسيم عنصري است كه در بسياري از بخش هاي محيط زيست مانند سنگ ها ، خاك و آب و هوا وجود دارد. تركيبات استرانسيم به آساني در محيط زيست حركت مي كنند زيرا بسياري از اين تركيبات در آب محلول هستند. استرانسيم به صورت غبار ، هميشه و به ميزان مشخصي در هوا وجود دارد.ميزان استرانسيم موجود در هوا در اثر فعاليت هاي بشري مانند سوختن ذغال و نفت،ذرات غباري كه حاوي استرانسيم هستند در آب هاي سطحي،خاك يا سطح گياهان ته نشين ميشوند.ذراتي كه ته نشست نكرده اند به هنگام ريزش باران يا برف به زمين باز مي گردند.بنابراين مقدار استرانسيم در خاك يا كف آب هاي سطحي افزايش مي يابد و با استرانسيم موجود مخلوط مي شود. استرانسيم از طريق خاك و هوازدگي سنگ ها ،وارد آب مي شود.تنها بخش كوچكي از استرانسيم
موجود در آب از گرد و غبار موجود در هواست.قسمت عمده استرانسيم موجود در آب به صورت محلول است.اما بخشي از آن هم به صورت معلق مي باشد كه در بعضي جاها باعث گل آلود شدن آب مي شود.معمولا در اثر فعاليت هاي بشري و ريختن زباله ها در آب ميزان استرانسيم موجود در آب بيش از حد طبيعي ميشود.به علاوه در اثر ته نشيني ذرات گرد وغبار موجود در هوا كه با ذرات استرانسيم حاصل از فرآيند هاي صنعتي واكنش داده اند هم ميزان استرانسيم افزايش مي يابد.غلظت استرانسيم موجود در خاك در اثر فعاليت هاي بشري و توسط خاكستر ذغال سنگ و زباله هاي صنعتي افزايش مي يابد. به خاطر طبيعت استرانسيم بخشي از آن وارد بدن ماهي ها، سبزيجات ،دام ها و جانوران ديگر مي شود.
يكي از ايزوتوپ هاي استرانسيم راديو اكتيو است ،اين ايزوتوپ به طور طبيعي در محيط وجود ندارد و در نتيجه فعاليت هاي بشري مانند آزمايش بمب هاي اتمي در محيط افزايش مي يابد. تنها راه كاهش غلظت اين ايزوتوپ تجزيه راديواكتيو آن به زيركونيم پايدار است.غلظت استرانسيم راديواكتيو در محيط زيست نسبتا كم است و ذرات آن هميشه در خاك و كف آب تجمع مي كنند.در نتيجه با ديگرذرات استرانسيم واكنش مي دهد اما درميزان آن در آب آشاميدني افزايش نمي يابد.
سديم:
سديم يك عنصر شيميايي جدول تناوبي مي باشد كه عدد اتمي آن 11 مي باشد.سديم يك فلز واكنش دهنده نرم و مومي شكل است كه به گروه فلزات قليايي كه از نظر تركيبات طبيعي فراوان هستند تعلق دارد.اين عنصر بسيلار واكنش دهنده است و با شعله زرد مي سوزد.در هوا اكسيد مي شود و به شدت با آب واكنش مي دهد از اين رو هميشه بايد در زير نفت يا روغن نگهداري شود.
تاريخچه:
مدت زمان زيادي است كه سديم به صورت تركيبي شناخته شده است.اين عنصر در سال 1807 توسط همفري ديوي از طريق الكتروليز هيدروكسيد سديم جدا شد.در اروپاي قرون وسطي تركيبي از سديم به نام سودانام براي تسكين سر درد استفاده مي شد.
پيدايش:
سديم در ستارگان فراوان است و و اين فراواني در خطوط طيفي در نور ستارگان مشهود تر مي باشد.سديم حدود 6/2% از پوسته زمين را به خود اختصاص داده است كه چهارمين عنصر از نظر فراواني در پوسته زمين و فراوانترين فلز قليايي مي باشد.اين عنصر هم اكنون به صورت اقتصادي از عمل الكتروليز كلريد سديم توليد مي شوداين روش ارزانتر از روش الكتروليز هيدروكسيد سديم مي باشد.قيمت هر پوند سديم فلزي حدود 15 تا 20 سنت مي باشد ولي هر پوند سديم آ.ث.اس آزمايشگاهي حدود 35 دلار قيمت دارد كه از نظر حجمي ارزان ترين فلز است.
خصوصيات قابل توجه:
سديم مانند ديگر فلزات قليايي نرم،سبك وزن،سفيد مايل به نقره اي و واكنش دهنده است و از اين جهت هرگز به
صورت آزاد در طبيعت يافت نمي شود.سديم در آب غوطه ور شده ان را تجزيه كرده،هيدروژن آزاد مي كند و هيدروكسيد مي سازد.سديم در آب فورا آتش مي گيرد ولي در دماي معمولي زير دماي 388 كلوين آتش نمي گيرد.
كاربردها:
سديم در حالت فلزي عنصر لازم براي ساختن استرها و تركيبات آلي مي باشد.اين عنصر قليايي به وجود آورنده كلريد سديم است كه براي زندگي حياتي مي باشد.
استفاده در برخي از آلياژها براي بهبود ساختارشان –استفاده در ساخت صابون و تركيبش با اسيد هاي چرب-آلياژ سديم و پتاسيم يك ماده مهم منتقل كننده حرارت است.
تركيبات:
نمك طعام يا كلريد سديم معمول ترين تركيب سديم است.اما سديم در كاني هاي ديگري از قبيل آمفيبول،كريوليت ،هاليت و ... به وجود مي آيد.تركيبات سديم براي صنايع شيميايي شيشه سازي فلزي ساخت كاغذ،صنعت نفت ،ساخت صابون و نساجي كاربرد دارد.صابون معمولا يك نمك سديم از اسيد هاي چرب است.
پتاسيم:
پتاسيم يكي از عناصر شيميايي جدول تناوبي است كه عدد اتمي آن 19 مي باشد. پتاسيم فلز قليايي سفيد مايل به نقره اي است كه به طور طبيعي به صورت تركيبي با عناصر ديگر در آب دريا و ديگر كاني ها يافت مي شود.اين
عنصر به سرعت در هوا اكسيده مي شود،بسيار واكنش پذير است و از نظر شيميايي بسيار شبيه به سديم است.
تاريخچه:
پتاسيم در سال 1807 توسط همفري ديوي كه آن را از پتاس سوز آور بدست آورد كشف شد.اين فلز قليايي تنها فلزي بود كه توسط عمل الكتروليز از هم جدا شده بود.
پيدايش:
اين عنصر حدود 4/2% از از وزن پوسته زمين را تشكيل مي دهد و از نظر فراواني هفتمين عنصر آن مي باشد.به دست آوردن پتاسيم از كاني ها به دليل خاصيت نامحلولي و ماندگاري بسيار دشوار است. منابع مهم پتاسيم و پتاس منابعي در كاليفرنيا ،آلمان ،نيومكزيكو،يوتا و ديگر نقاط زمين مي باشد.در عمق 3000 فوتي زير بستر "ساسكاتچوان" مقادير عظيمي از پتاس وجود دارد كه مي تواند به عنوان يك منبع مهم براي اين عنصر در آينده در نظر گرفته شود.اقيانوس ها نيز منبع ديگري براي پتاسيم مي باشند اما در مقايسه با سديم مقدار پتاسيم موجود در يك حجم معين از آب دريا بسيار كم است.پتاسيم در صورت عمل الكتروليز مي تواند به اجزاي هيدروكسيدش تجزيه شود.از روش هاي حرارتي نيز براي توليد پتاسيم استفاده مي شود. پتاسيم هرگز به صورت رها شده در طبيعت يافت نميشود.با اين وجود كاتيون پتاسيم در ارگانيسم هاي زنده براي فيزيولوژي سلول هاي تحريكي بسيار مهم هستند.
خصوصيات قابل توجه:
پتاسيم كه دومين فلز سبك مي باشد،در ميان فلزات واكنش پذيرترين و الكتروپوزيتيو ترين است.اين فلز بسيار نرم بوده و با چاقو به راحتي بريده مي شود و در سطوح صاف به رنگ نقره اي مي باشد.از آنجا كه در هوا به سرعت اكسيد مي شود،بايد زير نفت يا روغن نگه داري شود .پتاسيم مانند ديگر فلزات قليايي در آب تجزيه شده و هيدروژن آزاد مي كند.در آب فورا آتش مي گيرد و نمك آن هنگامي كه در معرض يك شعله قرار بگيرد رنگ بنفش از خود ساطع مي كند.
كاربردها:
اكسيد پتاسيم كه با نام پتاس شناخته شده است ،در توليد كود به كار مي رود و نيترات پتاسيم در ساخت باروت كاربرد دارد،همچنين پتاسبم در ساخت شيشه نيز كاربرد دارد.از آلياژ سديم و پتاسيم به عنوان رسانه انتقال گرما استفاده مي شود.پتاسيم ماده بنياني براي رشد گياهان بوده و در انواع گوناگون خاك يافت مي شود.يون هاي پتاسيم در سلول هاي حيواني،موادي حياتي براي زنده نگه داشتن سلول ها مي باشند. كلريد پتاسيم يك جانشين براي نمك طعام بوده و براي ايست قلب در اعدام ها توسط تزريق كشنده استفاده مي شود.بيش تر نمك هاي پتاسيم بسيار مهم بوده ،شامل برميد پتاسيم ،كربنات پتاسم،كلرات پتاسيم،كرومات پتاسيم ،سيانيد پتاسيم،دي كرومات پتاسيم ،هيدروكسيد پتاسيم، يديد پتاسيم،نيترات پتاسيم و سولفات پتاسيم مي باشند.
بررسی تاثیر مصرف آب معدنی چشمه دماوند بر کاتیون های کلسیم، منیزیم، پتاسیم و سدیم سرم در مردان مبتلا به پرفشاری خون
|
![]() |
به نام خدا
گزارش کار آزمایش تجزیه کاتیونهای گروه 4
هدیه کرمی _ مریم عالی رای
گروه سوم.
است. کانیهای مهم منیزیم عبارتند از : کارنیت ، منیزیت و دولومیت . منیزیم از آب دریا هم استخراج میشود . با افزودن هیدروکسید کلسیم به آب دریا هیدروکسید منیزیم کم محلول بصورت رسوب تهنشین میشود. این رسوب بعد از تبدیل به کلرید منیزیم در سلول الکتروشیمیایی داونز الکترولیز میشود تا منیزیم فلزی بدست آید. منابع عمده کلسیم ، کالک ، سنگ آهک ، ژیپس ( سنگ گچ ) بیآب است. خواص فیزیکی این فلزات سختتر و چگالتر از فلزات گروه اول هستند. دمای ذوب بالایی دارند. این خواص آنها تا حد زیادی ناشی از وجود دو الکترون در لایه ظرفیت است که پیوندهای قویتری از فلزات گروه1 ایجاد میکنند. منیزیم ، کلسیم ، استرانسشیم و باریم از این گروه در اثر حرارت در شعله ایجاد رنگ میکنند. منیزیم: سفید درخشان کلسیم: قرمز آجری استرانسیم: قرمز خونی باریم: سبز شعاع اتمی و یونی بطور یکنواخت از بالا به پایین افزایش مییابد. شعاع یونی خیلی کوچکتر از شعاع اتمی است و این بعلت وجود دو الکترون در لایه S است که با از دست دادن آنها و ایجاد کاتیون M+2 بار مؤثر هسته بر الکترونهای تراز کامل بیشتر شده و این باعث کاهش اندازه یون میشود. خواص شیمیایی از بالا به پایین این فلزات ، الکتروپزیتیوتر میشوند. واکنش با اکسیژن و کلر شدید است. تمام فلزات بجز بریلیم در دمای اتاق در معرض هوا اکسید شده و رنگشان تیره میشود. بریلیم بعلت واکنشپذیری بالا در زیر نفت نگهداری میشود. همه فلزات این گروه بجز بریلیم آب و اسیدهای ضعیف را به هیدروژن کاهش میدهند. منیزیم بکندی با آب واکنش میدهد مگر اینکه آب داغ باشد. ولی کلسیم بشدت در دمای اتاق با آب واکنش داده و سوسپانسیون ابری سفیدی از هیدروکسید کلسیم تولید میکند. کلسیم ، استرانسیم و باریم در اثر حرارت با هیدروژن ترکیب شده و آنرا به فرم هیدرید احیاء میکند. فلزات این گروه در اثر گرم شدن عامل احیاء کننده قوی برای احیاء نیتروژن به فرم نیترید هستند . منیزیم در CO2 سوخته و آنرا به کربن احیاء میکند. یعنی آتش منیزیم با CO2 خاموش نمیشود. اکسید اکسید این فلزات به فرمول عمومی MO بوده و یک اکسید بازی است و از حرارت کربنات یا هیدروکسید این فلزات با آزاد کردن CO2 تولید میشود. اکسید این فلزات انرژی شبکه و دمای ذوب بالایی دارند. بجز بریلیم بقیه دارای فرم پراکسید MO2 هم هستند، چون کاتیون Be+2 برای ایجاد پراکسید بسیار کوچک است. اکسیدهای کلسیم ، استرانسیم ، باریم با آب واکنش داده و هیدرو اکسید تولید میکنند. هیدروکسید کلسیم که به آب آهک معروف است، بطور نسبی در آب محلول بوده و یک محلول بازی متوسط میدهد که برای شناسایی گاز CO2 بکار میرود. هالید هالیدهای این گروه از فلزات به فرم هیدراته یافت میشوند. بجز کلرید بریلیم ، همگی ترکیب یونی هستند. کلرید کلسیم بیآب میل شدیدی به جذب آب دارد و بعنوان خشک کننده استفاده میشود. حالت اکسیداسیون فلزات قلیایی خاکی در تمام ترکیباتی که تشکیل میدهند حالت اکسیداسیون +2 دارند. بجز چند استثنا همه ترکیبات آنها یونی است. این فلزات دو الکترون در لایه آخر دارند که از دست دادن آنها نسبتا آسان است. اما برداشتن الکترون سوم بسیار مشکل است و به انرژی بالایی نیاز دارد، زیرا تحت جاذبه شدید هسته بوده و از لایه هشت تایی کامل برداشته میشود. بنابراین کاتیون این فلزات به فرم M+2 است. اطلاعات صنعتی از میان فلزات این گروه فقط منیزیم بطور گسترده تولید میشود.از این فلز ، بدلیل داشتن شعله سفید و درخشان در ترکیب منومرها ، فشفشهها و گلولههای نورانی ردیاب و بمبهای آتشزا استفاده میشود. منیزیم با آلومینیوم آلیاژی با دانسیته پایین و دوام بالا ایجاد میکند که در صنایع هواپیماسازی کاربرد دارد. اکسید منیزیم بدلیل دمای ذوب بالا در بدنه کورهها استفاده میشود.
در مقیاسی کوچکتر میتوان آهک را با فلز آلومینیوم در خلا احیا نموده و متعاقب آن، عمل را بوسیله منظور بازیافت فلز کلسیم ادامه داد. بعلاوه کلسیم کلرید که عبارت از یک ماده اولیهاست را میتوان یا بوسیله اثر اسیدکلریدریک پر ماده معدنی کربناته و یا بعنوان ضایعات در فرآیند solvay تهیه کرد.
حیوانات (در بافتهای نرم)، مایعات میان بافتی و اسکت بندی یافت میشود. استخوانهای مهره داران حاوی کلسیم، بصورت فلوئورید کلسیم، کربنات کلسیم و فسفات کلسیم میباشد همچنین کلسیم ذاتا در بسیاری از وظائف بیولوژیکی مهره داران، سهیم است.
استرانسیم فلزی نرم با رنگ زرد نقره ای است. خواص فیزیکی و شیمیایی آن شباهت زیادی به کلسیم و باریم دارد. سلستید و استروتیانیت دو سنگ معدن مهم استرانسیم هستند.این فلز ممکن است از طریق الکترولیز کلرید مذاب تهیه شود. استرانسیم به طور طبیعی متشکل از چهار ایزوتوپ پایدار است. پایدارترین این ایزوتوپ ها ، ایزوتوپ رادیو اکتیو استرانسیم -90( نیمه عمر 1/ 28 سال) است. استرانسیم اولین بار در سال 1790 توسط A. Crawford دانشمند اسکاتلندی کشف گردید . نام عنصر شيميايي استرانسيم از لغت Strontian که نام شهري در اسکاتلند ميباشد، گرفته شده است. در سال 1808، شخصي به نام Davey طي الکتروليز توانست اين عنصر را کشف کند. البته در سال 1790، Adair Crawford کاني جديدي به نام استرونتيانيت را شناسايي کرد که کاني هاي باريم دار متفاوت بود.
استرانسيم در کاني هاي سلستيت و استرونتيانيت يافت ميشود. فلز استرانسيم از الکتروليز مخلوط کلر گداخته همراه با کلريد پتاسيم حاصل ميشود، يا از احيا اکسيد استرانسيم با آلومينيم در شرايط خلا و در دمايي که استرانسيم تقطير ميشود، بدست مي آيد. سه شکل آلوتروپي اين فلز وجود دارد که نقطه انتقال آنها 235 و 540 درجه سانتيگراد ميباشد.
استرانسيم از کلسيم نرمتر است و در آب به شدت تجزيه ميشود. استرانسيم، در دماهاي زير 380 درجه سانتيگراد، نيتروژن را جذب نمي کند. براي جلوگيري از اکسيد شدن استرانسيم اين عنصر بايد در نفت سفيد نگهداري شود. مقطع جديد استرانسيم، ظاهري نقره اي دارد، اما به سرعت به رنگ زرد با ساختار اکسيدي در مي آيد. فلز نهايي در هوا ميسوزد. نمکهاي فرار استرانسيم رنگ قرمز زيبايي دارند. اين نمکها در فشفشه ها و مواد آتش زا کاربرد دارند. استرانسيم طبيعي از مخلوط چهار ايزوتوپ پايدار تشکيل شده است.
شانزده ايزوتوپ ناپايدار ديگر از استرانسيم وجود دارد. يکي از مهمترين ايزوتوپهاي ناپايدار استرانسيم 90Sr است که نيمه عمر آن 29 سال ميباشد. 90Sr محصول ريزشهاي هسته اي است و مشکلاتي در سلامت انسان ايجاد ميکند. اين ايزوتوپ يکي از ايزوتوپهاي با عمر طولاني است که اشعه بتا از خود متصاعد ميکند و در دستگاههاي SNAP (سيستم براي قدرت کمکي هسته اي) به کار ميرود. اين دستگاهها براي ساختن فضاپيماها، ايستگاههاي هواشناسي، بويه هاي دريايي و جاهاييکه منابع قدرت هسته اي – الکتريکي، دراز مدت، سبک وزن نياز است، به کار ميروند.
در حال حاضر مهمترين کاربرد استرانسيم براي توليد شيشه هاي رنگي تلويزيون است. همچنين از استرانسيم براي توليد آهنربا و تصفيه روي استفاده ميشود. تيتانيت استرانسيم ماده نوري جالبي است که داراي شاخص انکسار بسيار بالايي است و پراکندگي نوري بالاتري نسبت به الماس دارد. استرانسيم به عنوان جواهر نيز به کار ميرود، اما خيلي نرم است.
نمکهای استرانسیم باعث خارش پوست یا دیگر مشکلات پوستی نمی شوند. وقتی جذب استرانسیم بسیار زیاد باشد، رشد استخوانها دچار مشکل می شود. اما این مشکل تنها زمانی پیش می آید که جذب استرانسیم بیش از هزار ppm باشد. میزان استرانسیم موجود در غذا و آب آشامیدنی به حدی نیست که باعث این قبیل عوارض شود. خطر استرانسیم رادیو اکتیو برای سلامتی انسان بیشتر از استرانسیم پایدار است. اگر جذب استرانسیم رادیواکتیو خیلی زیاد باشد، باعث کم خونی و کمبود اکسیژن می شود. غلطت بسیار بالای استرانسیم به خاطر آسیب به ماده ژنتیکی سلولها باعث سرطان می شود.
استرانسیم عنصری است که به طور طبیعی در بسیاری از بخشهای محیط زیست مانند سنگها، خاک، آب و هوا وجود دارد. ترکیبات استرانسیم به آسانی در محیط زیست حرکت می کنند زیرا بسیاری از این ترکیبات در آب محلول هستند. استرانسیم به صورت غبار، همیشه و به میزان مشخصی در هوا وجود دارد. میزان استرانسیم موجود در هوا در اثرفعالیتهای بشری مانند سوختن ذغال و نفت، ذرات غباری که حاوی استرانسیم هستند در آبهای سطحی، خاک یا سطح گیاهان ته نشین می شوند. ذراتی که ته نشست نکرده اند به هنگام ریزش باران یا برف به زمین برمی گردند.بنابراین مقدار استرانسیم در خاک یا کف آبهای سطحی افزایش می یابد و با استرانسیم موجود مخلوط می شود. استرانسیم از طریق خاک و هوازدگی سنگها ، وارد آب می شود. تنها بخش کوچکی از استرانسیم موجود در آب از گرد و غبار موجود در هواست. قسمت عمده استرانسیم موجود در آب بهصورت محلول است. اما بخشی از آن هم به صورت معلق می باشد که در بعضی جاها باعث گل آلود شدن آب می شود. میزان استرانسیم در آب آشامیدنی زیاد نیست. معمولا در اثر فعالیتهای بشری و عمدتا در اثر ریختن زباله ها در آب، میزان استرانسیم موجود در آب بیشتر از حد طبیعی است. به علاوه در اثر ته نشینی ذرات گرد و غبار موجود در هوا که با ذرات اسسترانسیم حاصل از فرآیندهای صنعتی واکنش داده اند هم میزان استرانسیم افزایش می یابد. غلظت استرانسیم موجود در خاک در اثر فعالیتهای بشری و توسط خاکستر ذغال سنگ و زباله های صنعتی افزایش می یابد. استرانسیم موجود در خاک در آب حل می شود بنابراین به اعماق زمین نفوذ می کند و وارد آب زیرزمینی می شود. بخشی از استرانسیمی که توسط انسان ایجاد می شود، وارد آب زیرزمینی نمی شود و دهها سال در خاک باقی می ماند. به خاطرطبیعت استرانسیم بخشی از آن وارد بدن ماهی ها، سبزیجات، دامها و جانوران دیگر می شود. یکی از ایزوتوپهای استرانسیم رادیو اکتیو است. این ایزوتوپ به طور طبیعی در محیط وجود ندارد و در نتیجه فعالیتهای بشری مانند آزمایش بمبهای اتمی در محیط افزایش می یابد. تنها راه کاهش غلظت این ایزوتوپ تجزیه رادیواکتیو آن به زیرکونیم پایدار است. غلظت استرانسیم رادیواکتیو در محیط زیست نسبتا کم است و ذرات آن همیشه در خاک و کف آب تجمع می یابد. در نتیجه با دیگر ذرات استرانسیم مخلوط می شود. اما میزان آن در آب آشامیدنی افزایش نمی یابد.
- عدد اتمی: ۳۸
- جرم اتمی:۸۷٫۶۲
به نام خالق زیبایی ها
گزارش کار ازمایشگاه شیمی عمومی
فائزه پونکی
کاتیون های گروه 5:
سُدیم
یک عنصر شیمیایی جدول تناوبی است که نماد آن Na و عدد اتمی آن ۱۱ است. سدیم یک فلز واکنشدهنده نرم و مومیشکل است که به گروه فلزات قلیایی که از نظر ترکیبات طبیعی فراوان هستند (بویژه آب نمک و هالیدها) تعلق دارد. این عنصر بسیار واکنشدهندهاست و با شعله زرد رنگی میسوزد در آزمایشهای مربوط به هوا اکسید میشود و به شدت با آب واکنش میدهد از این رو باید همیشه در زیر نفت یا روغن نگهداری شود.
ویژگیهای مهم
سدیم در دمای معمولی اتاق انقدر نرم است که با چاقو بریده میشود.رنگ سدیم سفید مایل به نقرهای است و درهوای آزاد واکنش داده و تیره رنگ میشود. سدیم عنصری بسیار واکنش دهندهاست و از این جهت هرگز به صورت آزاد در طبیعت یافت نمیشود. سدیم در آب غوطه ور شده و آن را تجزیه کرده هیدروژن آزاد میکند و هیدرواکسید میسازد. سدیم در آب فوراً آتش میگیرد ولی در آزمایشهای مربوط به هوای معمولی در دمای زیر ۳۸۸ کلوین آتش نمیگیرد.رنگ سدیم در فشار بالا تغییر میکند، در فشار ۱/۵ بار سیاه رنگ، در فشار ۱/۹ بار به یک ماده قرمز شفاف تبدیل میشود و پیش بینی میشود برای تبدیل شدن به ماده ای کاملا شفاف به فشار ۳ بار ی نیاز است.دگرشکلی سدیم در فشار بسیار بالا اتفاق می افتد.
کاربردها
سدیم در حالت فلزی عنصر لازم برای ساختن استرها و ترکیبات آلی است. این عنصر قلیایی بوجودآورندهٔ کلرید سدیم NaCl که برای زندگی حیاتی است نیز است. کاربردهای دیگر عبارتاند از:
استفاده در برخی از آلیاژها برای بهبودی ساختارشان استفاده در ساخت صابون و ترکیبش با اسیدهای چرب NaK آلیاژ سدیم و پتاسیم یک ماده مهم منتقل کننده حرارت است.
تاریخچه
مدت زمان زیادی است که سدیم (soda) بصورت ترکیبی شناخته شدهاست. این عنصر در سال ۱۸۰۷توسط Sir Humphry Davy از طریق عمل الکترولیز هیدروکسید سدیم جدا شد. در اروپای قرون وسطی ترکیبی از سدیم با نام لاتین Sodanum برای تسکین سردرد استفاده میشد. نماد جدید سدیم Na از لاتین جدید Natrium که در زبان یونانی که نوعی نمک طبیعی است میآید گرفته شدهاست.
پیدایش
سدیم در ستارگان فراوان است و این فراوانی در خطوط طیفی D در نور ستارگان مشهود تر است. سدیم حدودا ۲٫۶٪ از پوسته زمین را به خود اختصاص دادهاست که چهارمین عنصر از نظر فراوانی در پوسته زمین و فروانترین فلز قلیایی است. این عنصر هم اکنون به صورت اقتصادی از عمل برقکافت (الکترولیز) کلرید سدیم تولید میشود. این روش ارزان تر از روش برقکافت هیدرواکسید سدیم است. قیمت هر پوند سدیم فلزی حدودا ۱۵ تا ۲۰ سنت (در سال ۱۹۹۷) است. ولی هر پوند سدیم ACS آزمایشگاهی حدودا ۳۵ دلار قیمت دارد که از نظر حجمی ارزانترین فلز است.
ترکیبات
نمک طعام یا کلرید سدیم معمولترین ترکیب سدیم است. اما سدیم در کانیهای بسیار دیگری از قبیل آمفیبول کریولیت, هالیت, soda niter, زئولیت و ... بوجود میآید. ترکیبات سدیم برای صنایع شمیایی شیشه سازی فلزی ساخت کاغذ صنعت نفت ساخت صابون و نساجی کاربرد دارد. صابون معمولاً یک نمک سدیم از اسیدهای چرب است.
سدیم کلراید (نمک طعام) محلول در آب است. هر 359 گرم از آن در یک لیتر آب حل میشود. اگر محلول آب نمک را برقکافت (الکترولیز) کنیم از قطب مثبت Cl و از قطب منفی NaOH خارج میشود.
ترکیبات سدیم که برای صنایع گوناگون بسیار مهم هستند عبارتاند از: (NaCl)، خاکستر سود (Na2CO3)، سدیم خوراکی (NaH))CO3), سود سوزآور (NaOH), Chile saltpeter (Na((NO3), di- and tri-سدیم فسفات, sodium thiosulfate (hypo, Na2S))۲O۳ * ۵H2O)، و بوره (Na۲((B4O۷ * ۱۰H2O).
هشدارها
سدیم در حالت پودر در آب خاصیت انفجاری خواهد داشت و با عناصر دیگر به راحتی تجزیه و ترکیب میشود. همیشه باید با ان عنصر با مراقبت کامل کار کردو باید در نفت نگهداری نمود.
ویژگیهای کلی |
|||||||||||||||||||
سدیم, Na, 11 |
|||||||||||||||||||
تلفظ به انگلیسی |
|||||||||||||||||||
نام گروهی برای عناصر مشابه |
|||||||||||||||||||
[Ne] 3s1 |
|||||||||||||||||||
2,8,1 (تصویر) |
|||||||||||||||||||
ویژگیهای فیزیکی |
|||||||||||||||||||
0.968 g·cm−3 |
|||||||||||||||||||
0.927 g·cm−3 |
|||||||||||||||||||
نقطه بحرانی |
(extrapolated) |
||||||||||||||||||
گرمای همجوشی |
2.60 kJ·mol−1 |
||||||||||||||||||
97.42 kJ·mol−1 |
|||||||||||||||||||
(25 °C) 28.230 J·mol−1·K−1 |
|||||||||||||||||||
|