وسيله اي شيشه اي يا پلاستيكي است كهيك طرف آن داراي حباب لاستيكي قابل ارتجاع و طرف ديگر آن يك ميله شيشه اي (ياپلاستيكي) با نوك بسيار باريك است طول لوله قطره چكان با ارتفاع دهانه ظرف محتوايمايع مورد استفاده متناسب مي باشد و از چند سانتي متر تجاوز نمي كند.
افزون بر آن يك نوع ازارلن داراي لوله جانبي است و به ارلن تخليه موسوم است، براي صاف كردن با خلأ و نيزتهيه مواد گازي و غيره استفاده مي شود.
1-ته گرد كه توانايي حرارت هاي بسيار بالا رادارد .2-ته صاف كهتوانايي حرارت هاي بسير بالا را ندارد اما قابل ايستادن است 3-بالن حجمي: ظرفيشيشهاي با گردن باريك و دراز است كه بر روي آن خطّ نشانه حلقوي وجود دارد. گنجايشبالنحجمي با عددي كه بر روي آن نوشته شده است مشخص مي شود كه حدّ آن همان خط نشانهاست.
دانشجویان عزیز
با سلام
لطفا مطالب مربوط به جلسه اول ازمایشگاه را از وبلاگ کپی کرده و برای پرسش و پاسخ روز شنبه اماده باشید.
موفق باشید
شکیبازاده
در آزمایشگاه چه نکات مهمی را باید رعایت کنیم؟
برگه های اطلاعات ایمنی مواد (MSDS)
هنگامی که با مواد شیمیایی مختلف کار میکنیم امکان بروز حوادث مختلف نظیر تماس پوستی، بلع، استشمام، آزاد یا ریخته شدن مواد در محیط و غیره وجود دارد. بنابراین بسیار مهم است که بدانیم در مقابله با این حوادث چگونه باید عمل نمود. اطلاعات لازم برای این منظور در برگه هایی بنام برگه های اطلاعات ایمنی مواد (Material Safety Data Sheet) یا همان MSDS جمع آوری میگردد که در موارد اضطراری میتوان از آنها استفاده نمود.
برچسب های نصب شده بر روی ظروف مواد شیمیایی، منبع اصلی و مهم اطلاعات آن ماده است.
سازندگان مواد شیمیایی باید براساس استانداردهای مرتبط با خطر مواد شیمیایی بر روی هر ظرف، برچسبی دارای مشخصات: نام و آدرس سازنده – نام ماده شیمیایی و خطرات احتمالی در صورت استفاده از آن را قید نمایند.بیشتر سازندگان مواد شیمیایی اطلاعات اضافی دیگری مانند خواص فیزیكی- اقدامات اولیه اورژانسی و .. را نیز روی برچسب قید می كنند. براساس استاندارد مربوط به آزمایشگاه كه توسط OSHA تعریف شده است باید مسئولین آزمایشگاه مطمئن باشند كه ظروف حاوی مواد شیمیایی خطرناك موجود در آزمایشگاه، بدون برچسب یا دارای برچسب مخدوش شده نباشند. همچنین ظروف حاوی حلال یا مواد شیمیایی دیگری كه برچسب آن به مرور زمان خراب شده باید مجدداً برچسب جدید نصب گردد.
مقادیر كم مواد شیمیایی كه به طور موقت در ظروف آزمایشگاه نگهداری می شوند باید دارای برچسب نام ماده شیمیایی و خطر مربوط به آن باشند.
برای دیدن بقیه مطلب به ادامه مطلب مراجعه کنید.
در مكانهايي كه مواد شيميايي دستكاري ميشوند يا فرآيندها همراه با گرما، سرما، برق، منابع قوي نور، تشعشعات يونساز و غيره هستند، هميشه يك عنصر خطر وجود دارد. مسئوليت كشف هر نوع خطر، و اطمينان از ايمن بودن محيط كار حوزه فعاليت خود از نظر فني و آگاهي كاكنان درباره لزوم رعايت احتياطهاي ايمني به عهده رئيس آزمايشگاه است. هر يك از كاركنان بايد كاملاً اطلاع داشته باشند كه هر نوع اهمال و بيدقتي از طرف آنها ممكن است نه تنها خود بلكه ساير همكاران را نيز به خطر بيندازد، و اينكه يك موقعيت خطرناك يا حادث نتيجه منطقي روشهاي غلط در كار است و ميتوان با توجه و دقت لازم از بروز خطرها پيشگيري كرد. شيميدانان ازمايشگاه تحقيقاتي داراي مسئوليت ويژه از اين نظر هستند، زير آنان ممكن است موادي را بسازند كه هرگز قبلاً در دسترس نبوده است و هر چند آنها در مورد خصوصيات بيولوژيكي تركيب جديد شيميايي كه روي آن كار ميكنند آگاهي دارند، اما نميتوانند به طور حتم پيشبينيهاي دقيقي درباره آن داشته باشند.
علائم در آزمايشگاه شيمي
علامت |
معني انگليسي |
معني فارسي |
|
HAZARD |
مضر، خطرناك |
|
FLAMMABLE SOLID |
جامد آتشگير |
|
DANGEROUS WHEN WET |
خطرناك موقع مرطوب شدن |
|
FLAMMABLE GAS or FLAMMABLE LIQUID |
مايع يا گاز آتشگير |
|
POISON |
سمي |
|
CORROSIVE |
خورنده |
|
BIOHAZARD |
خطر بيوشيميايي |
|
RADIOACTIVE |
راديو اكتيو (پرتوزا) |
ایمنی و کمک های اولیه در آزمایشگاه
|
كمكهای اولیه
با وجود احتیاطهای لازم ممكن است در موقع كار درآزمایشگاه دست یا قسمتی از پوست بدن در اثر تماس با مواد شیمیایی سوخته و یا صدمهببینند. در این صورت از دستورات زیر استفاده كنید.
سوختگی حاصل از اسیدها:
بلافاصله قسمت آسیب دیده را با آب زیاد بشویید وسپس با محلول سدیم بیكربنات رقیق (5%) شستشو داده و بعد محل سوختگی را با كمیپارافین یا پمادmgo در گلیسرین، چربكنید.
سوختگی حاصل از قلیاها
شستشو با مقدار زیادی آب و بعد شستشو با محلول(5%) آمونیم كلرید یا محلول اشباع شده بوریك اسید و یا محلول (2%) اسید استیكو مجدداشستشو با آب.
سوختگی با فسفر:
محل سوختگی را باید با محلول (1%) سولفات مسو یا محلول (1%) نیترات نقرهشستشو داد.
سوختگی با برم:
با مقدار زیادی آب بشویید و سپس با گلسیرین چربكرده و اگر ناراحتی ادامه داشت پس از مدت كمی گلسیرین را با آب گرم از روی قسمتآسیب دیده پاك نموده و از پماد مخصوص سوختگی استفاده كنید.
سوختگی بر اثر شعله یا تماس با جسم داغ و یاالكتریسیته:
اگر سوختگی از نوع اول (پوست سرخ و كمی متورمشده) باشد، پماد ضد سوختگی به كار میبریم. اگر از نوع دوم (تولید تاول در اثرسوختگی) یا نوع سوم (آسیب دیدگی قسمتهای عمقی پوست) باشد محل آسیب دیده را فورا بامحلول 1% سدیم بیكربنات شستشو داده و از پماد سوختگی استفاده میكنیم.
بریدگی:
بریدگیهایی كه در آزمایشگاه اتفاق می افتد بیشتردر نتیجه شكستن ناگهانی ظروف شیشه ای و تماس شی شكسته با دست میباشد. اگر بریدگیخفیف باشد، بهتر است بگذاریم برای چند ثانیه مقداری خون از بریدگی خارج شود و پس ازاطمینان از اینكه ذرات شیشه در زخم نمانده از پودر پنیسیلین استفاده میكنیم و آنرابا یك باند یا گاز تمیز میبندیم. اگر بریدگی شدیدتر باشد پس از ضد عفونی كردن محلآسیب دیده به یكی از طرق فوق باند تمیز روی آن قرار داده و با تنسوپلاست روی بریدگیرا میبندیم.
آتش سوزی مواد شیمیایی:
باید به سرعت مواد منفجره و سایر مواد سوختنینظیر الكل و اتر را از مجاورت آتش دور نموده و سویچهای چراغ گاز و دستگاههایالكتریكی را قطع نمود. برای خاموش كردن آتش بهتر است از سیلندرهایSolidcarbon Dioxide استفاده كرد.
مخلوط شن و سدیم بیكربنات نیز برای خاموش كردنآتش مفید است.
مسمومیت با گازها:
دستورات مقدماتی و عمومی
استنشاق گازهای سمی در آزمایشگاه باعث تحریك بینیو گلو و یا سرفه و سردرد میشود و این گونه مواد در آزمایشگاه زیاد است. گاهی آثارمسمومیت با بعضی گازها پس از چند ساعت آشكار میشود، در اینگونه باید قواعد كلی زیررا رعایت كرد.
الف) مسموم را به هوای آزاد انتقال داده و دكمههای لباس را در ناحیه سینه و گردن باز كنید.
ب) غرغره كردن محلول سدیم بیكربنات رقیق، بوییدنتنطور اكالیپتوس و نعناع و آشامیدن چای یا شیر و یا جوشانده دارچین با آب، ازكمكهای اولیه موثر میباشد.
دستورات اختصاصی برای مسمومیت با گازها
الف) گاز آمونیاك
استنشاق بخاراستیك اسیدرقیق و بعدمانند دستور سوختگی با قلیاها عمل شود.
ب) گازهای برم، كلر، فلوریدریك و كلریدریك
استنشاق بخار محلول رقیقآمونیاكو بعد شستشو باآب و محلول 1% سدیم بیكربنات
ج) بخارهای اسید نیتریك و اكسیدهای ازت
استنشاق بخار محلول رقیق آمونیاك
د) گاز هیدروژن سولفاید
شستشوی بینی و چشم با آب
ورود مواد به چشم
ورود مواد قلیایی به چشم
به وسیله چشم شوی حاوی آب، چشم را بشویید و درصورت احساس ناراحتی چند مرتبه و هر مرتبه 2 قطره روغن كرچك یا پارافین در چشمبریزید. در صورت لزوم میتوان با محلول 1% بوریك اسید چشم را بشویید.
ورود مواد اسیدی به چشم
در مورد اسیدها پس از شستشوی چشم با آب، چشم رابا محلول 1% سدیم بیكربنات بشویید.
مسمومیت در اثر ورود مواد سمی به دهان
الف) اسیدها و بازها فقط داخل دهان شده باشند
به سرعت ماده را بیرون ریخته و با مقدار زیادیآب، دهان را میشوییم و بعد در مورد اسیدها از آب آهك و در مورد بازها از آب لیمو ویااستیك اسید 5% برای شستندهان استفاده میشود.
ب) مواد سمی فرو برده شده
1- اسیدها
آشامیدن مقدار زیادی آب و پس از آن خوراندن آبآهك و یا مخلوطMgO با آب یا شیر، بههیچ وجه از داروهای تهوع آور یا محلول بیكربنات سدیم استفاده نشود.
2- بازها
آشامیدن مقدار زیادی آب و سپس سركه و یا آب لیموو یا آب نارنج، به هیچ وجه از داروهای تهوع آور استفاده نشود.
3- نمكهای آرسنیك یا جیوه
خوردن یك داروی تهوع آور و بعد شیر یا سفیده تخممرغ در آب سرد و روغن كرچك
4- HF
به مریض مقدار زیادی شیر بدهید چون كلسیم موجوددر شیر بهترین درمان است. استفاده از آب آهك نیز مفید است.
منبع : http://chemnovak.blogfa.com/post-2.aspx
|